Pleins feux sur les glucides et la nutrition

Nouvelles sur la nutrition en glucides


02 juillet 2004 - Carbohydrate Nutrition News

Indice glycémique : pertinence en matière de santé, de recommandations et d'étiquetage des aliments

The glycaemic index (GI) concept is based on the difference in blood glucose response after ingestion of the same amount of carbohydrates from different foods, and possible implications of these differences for health, performance and well-being....

03 juin 2004 - Carbohydrate Nutrition News

Examen scientifique des calories liquides et de la satiété - Les calories liquides et l'absence de satiété : avons-nous des preuves pertinentes?

Increasing rates of obesity and overweight have been attributed to the growing proportion of dietary energy that is consumed in liquid form....

03 mai 2004 - Carbohydrate Nutrition News

Position de l'American Dietetic Association : Utilisation des édulcorants nutritifs et non nutritifs

Sweeteners elicit pleasurable sensations with (nutritive) or without (nonnutritive) energy. Nutritive sweeteners (eg, sucrose, fructose) are generally recognized as safe (GRAS) by the Food and Drug Administration (FDA), yet concern exists about increasing sweetener intakes relative to optimal nutrition and health....

02 avril 2004 - Carbohydrate Nutrition News

Nouvelles Ressources 2004

Le Service d'information sur la nutrition de l'Institut canadien du sucre a le plaisir de vous envoyer le dernier numéro de notre bulletin annuel pour les professionnels de la santé, Glucides-Info ainsi qu'une ressource supplémentaire, Les sucres, les glucides et les nouvelles étiquettes des aliments....

02 janvier 2004 - Carbohydrate Nutrition News

Statement of the American Diabetes Association : Nutrition Recommendations for the Treatment and Prevention of Diabetes

Dietary Guidelines: Past Experiences and New Approaches...

01 décembre 2003 - Carbohydrate Nutrition News

Guides de pratique clinique 2003 pour la prévention et le traitement du diabète au Canada de l’Association canadienne du diabète

Les Guides de pratique clinique 1998 pour le traitement du diabète au Canada, mis au point par la section des affaires cliniques et scientifiques de l’Association canadienne du diabète, ont été les premières lignes directrices factuelles et complètes de pratique clinique pour le traitement du diabète donnant aux lecteurs la...

06 novembre 2003 - Carbohydrate Nutrition News

International Symposium on Glycemic Carbohydrate and Health

In 1998, the International Life Sciences Institute Japan (ILSI Japan) received a three-year research grant to initiate research on the medical and nutritional aspects of sugars....

03 octobre 2003 - Carbohydrate Nutrition News

Atelier sur le sucre et la santé

Le Comité technique sur les glucides de la International Life Sciences Institute North America (ILSI NA) (Institut international des sciences de la vie - Amérique du Nord) s'est réuni et a commandité un atelier scientifique sur les questions de l'heure concernant le sucre et la santé. Le tout s'est déroulé...

05 septembre 2003 - Carbohydrate Nutrition News

Les alcools de sucres et le diabète : examen de la question

Many foods sweetened with sugar alcohols (also know as polyols), such as isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol and xylitol, are available today....

01 août 2003 - Carbohydrate Nutrition News

Les sucres et la santé : points à retenir

The findings by the 2000 Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC) and more recently by the Institute of Medicine (IOM) report on Dietary Reference Intakes (DRIs) for macronutrients have brought focus to the question of potential adverse effects of over consumption of sugars....